Monday, November 27, 2006

Mana Satu Bentuk Badan Ku...










Bentuk badan memainkan peranan jugak rupanya dalam hidup kita. Macam aku, bila orang tengok badan aku je, dah orang kata boleh ke debik tu lari? Tak semput ke dia. Ye..aku akui badan aku tak le slim sangat sebab aku memang kuat makan. Tapi bercerita tentang badan ni, aku nak korang tengok pelbagai bentuk badan yang sesetengah orang suka. Ada juga yang suka membina otot badan tak kira la sama ada laki atau pompuan. Tetapi ada orang bahagia dengan bentuk badannya sekarang.

So, sekarang kalau korang nak tau adakah badan korang tu dah kira hebat, korang buat la test ni. Test ni biasa digunakan. Maybe korang ada yang kurus sangat atau berat sangat.

Binatang pun mengalami masalah berat badan gak.(macam dalam gambar). Binatang macam tu selalunya ada penyakit jantung ataupun diabetes.


Apa2 pun korang try la dulu kira Body Mass Index (BMI). Semoga kita sihat hendaknya.. (macam kenal je muka ahli sumo tu ek..) Korang leh gak tengok http://www.halls.md/body-mass-index/av.htm


p/s: sori la kalau ada yang kureng senang tgk gambar2 ni.

14 comments:

zino said...

mak oii.. hehe

ad3ck said...

cheh..tak nak terima hakikat badan aku lagi slim dari ko haha..

edyan7 said...

hmmm... normal...normal... takde problem...BMI = 20.23..... hehehe... badan cam pompuan tu? tak pe lah... aku pass je? heheh

Titicaca said...

BMI? err..err..err..tak pe lah..

debikdebuk said...

zino;
dah test ke?

ad3ck;
mana ko tau slim? dah test ke BMI tu?

edyan7;
ok apa kalau badan macam tu? dah tentu aku xnak kawin dgn dia.Sekali dia tumbuk, patah tulang aku.

titicaca;
test je. Suruh laki ko test sama laa..

razlizahazleen said...

saya rasa ad3ck lah yg paling tak senang tgk gmbr tu..kikikiki..bmi?lepas saya kurus bleh tak ukur?

debikdebuk said...

razliza;
ukur time kurus ye...bila tu? hari esok?minggu depan?tahun depan?

Mr PenyuBiru said...

pasal bentuk badan nih aku malas nak komen la kan..itu semua kurnia dari Illahi. cuma yg perlu kita ubah, cara hidup kita,cara pemakanan kita. kalu kita pandai jaga, eloklah penampilan kita kan.

(Mr penyubiru adalah pakar penasihat pemakanan warga blog ini.beliau bla..bla..nobel..bla..bla..WHO..bla..bla..)

debikdebuk said...

Whoi Penyu...bila masa kitorg lantik ko penasihat makanan. Dah tu yang aku ni kira tak makan nasihat ko la ye sebab aku makan 3 kali tambah.

Nasihatkan aku, nasihatkan aku..

Ayaq masak said...

alhamdulillah normal..huhu.

Mazudi said...

tak nak test. nanti kalau tak ideal banyak plak cerita.

weAr said...

never take health 4 granted..
normal x semestinya btul² normal..
-err..paham ke aper aku ckp neh?

debikdebuk said...

ayaq masak;
normal tu ok la...

mazudi;
xnak test takpeee....

wear;
kiranya aku paham la k.

elly said...

lama aku tak bertandang dah tukar rope rupanye umah ko....aku tak kisah kalau org nak kata bentuk badan aku janji aku selesa....