Thursday, April 19, 2007

Peribahasa yg perlu dikongsi


Peribahasa: Seperti anjing jantan dgn anjing betina.
Maknanya: Dua orang yg pantang bertemu...asek nak beromen aje.

Peribahasa: Sepandai-pandai lalat terbang akhirnya ke taik jugak dia hinggap.
Maknanya: Orang kalau dah perokok tu...kalau dia berenti....akhirnya dia gerenti start balik punyer.

Peribahasa:Sepandai-pandai tupai melompat, tak pernah masok ke sukan Olimpik jua.
Maknanya: Jangan macam bagus....pasal yg macam bagus tu selalunya tak bagus.

Peribahasa: Biar putih tulang jgn putih muker.
Maknanya: Kalau surat beranak dah letak orang Melayu jgn eksen nak jadi Mat Salleh plak... be proud of what you are.

Peribahasa: Kalau tidak ader angin masakan satu LRT boleh bau busuk?
Maknanya: Ada orang kentotlah tu...

Peribahasa: Seperti kacang luperkan mamak kacang putih.
Maknanya: Orang yg tak sedar diri....tak kenang jasa baik orang yg muler-muler memfofularkan dia.

Peribahasa: Ader udang di sebalik udang lain
Maknanya: Jgn sangka yg duduk sorang kat tempat sunyi tu sorang....check betul-betul, mesti ader sorang lagi kat bawah ke....kat tengah ke...tengah baring ke.

Peribahasa: Sudah jatuh ditimpa piano
Maknanya: Nasib malang yg tak agak-agak.

Peribahasa: Hidung tak mancung, gigi pulak yang mancung.

Maknanya: maknernyer . . .

maknernyer................

maknernya.................


Jangan nak tersengeh-sengeh kat depan PC......


Pergi lah buat kerja!!!!! Asyik tengok blog si debik ni jer… Aku dah la ada exam!!!!

30 comments:

Mr PenyuBiru said...

bagai ultraman mendapat bunga
maknanya : seorang ultraman/woman yg tidak menghargai sesuatu kerna telah meng'fire' bunga yg disangka resakse itu.

bagai ultraman kena belacan
maknanya : seorang ultraman/woman yg tidak senang duduk kerna tidak tahan bau blacan

bagai ultraman membaiki labu
maknanya: seorang ultraman/woman yg tidak pandai membaiki sesuatu malah merosakkan lagi labu tu.

zino said...

peribahasa yg sebenar tu org tua2 dulu kala yg cipta..

peribahasa yg ni.. org muda zaman kini punya kot..

ad3ck said...

gud luck exam bro. buat yang terbaek. jangan hengat nak main jer. exam fire tuh tembak tul2 hehe. jangan sampai habis terbako kampus ko tuh haha.

debikdebuk said...

Penyu:
Umpama penyu kehilangan telur : hidup tak bermakna sebab dah takde 'telur'..

zino:
kena la sesuaikan dengan keadaan semasa...

ad3ck:
senior aku dah terbakarkan dah fakulti sebelah tu... so,kelas berikutnya dibuat kat kawasaan padang bola...

azzam bellamy said...

maknanya - gigi sampai dulu untuk satu ciuman mesra. hahaha!

debikdebuk said...

azzam:
ko bayangkan kalu pasangan tu gigi mancung... berlaga la gigi tu...

achik said...

berlaga gigi??? uish... tak nyilu ke??? hahaha ;p

blackpurple said...

Kawan aku dulu ada seorang macam kau ni la.. Sekarang kat hospital bahagia kalau tak salah aku...ha ha ha....

Masy said...

peribahasa: sudah terang lagi bersuluh
maknanya: lampu jalan kat putrajaya yg menyala x kire siang malam. motiff????

mazudi said...

Aku tak heran bila satu masa nanti peribahasa ni akan ada kat daam buku teks sekolah sebab peribahasa tu peninggalan orang tua tua, dan generasi pereka peribahasa ni jugak akan tua satu masa nanti.

ween said...

peribahasa apakah ini?? hybrid habih.. kreatif kreatif!! syabas syabas!!

lagi satu, gud luck, agak2 tak leh jawab soklan ngko cuba ingat kat penyu, peh tu mesti leh punya...

debikdebuk said...

azzam:
dah tentu ngiluuu....

blackpurple:
ye ke? sapa nama?..mana tau aku kenal masa terapi dulu...

masy:
err..banyak makna untuk peribahasa tu....

mazudi:
maybe... anak aku belajar peribahasa yang ni kott....ishh...tak rela lak rasanya...

ween:
kalau ingat penyu rasa macam nak membunuh jer...

BaYu SenJa said...

ahli bahasa rupanya ultraman sorang ni :)

hakhakhak !!!!

hakim dirani said...

Peribahasa: Biar putih tulang jgn putih muker.
Maknanya: Kalau surat beranak dah letak orang Melayu jgn eksen nak jadi Mat Salleh plak... be proud of what you are.

Tapi kawan saya terlekat di sempadan kerana pegawai tu tak percaya yang dia melayu. mereka ingat dia afrika kot.

debikdebuk said...

bayu:
menuntut kat planet zargus dulu...

hakim dirani:
Kawan ko ke...ko yang macam africa tu? Cakap betul2...proud of what you are...

13may said...

hidung tak mancung, gigi pulak yg muncung....

maknanya: gigi jongang kot!

debikdebuk said...

13may:
ye la tu kot...

bang_gugar : said...

salam,
hidung tak mancung gigi tersorong-sorong..(",)

debikdebuk said...

bang:
sadis tu kalau gigi tersorong-sorong...

tyrexia said...

Peribahasa:
Kerana mulut badan binasa, kerana mulut juga, pulut habis..

Yaaa... sy suka yg ini... terasa kelaparan pula...

Salam..

debikdebuk said...

tyrexia:
mujur la aku tak suka sangat pulut tu.... aku suka nasik!!!

lindosh said...

peribahasa yg last tu.. ofkos la gigi nya jongang kott sbb mancong.. am i rite? eheheh

debikdebuk said...

lindosh:
yea betolll...pandainyeee.....

ween said...

hoih ko ni, asyik jawab comment org je tak study ka?

kakLuna said...

dah,dah, jangan jawab lagi komen, study!

debikdebuk said...

ween:
aku study la ni...mana tau soklan tu keluar apa yang korang komen..

kakluna:
aku study la ni...mana tau soklan tu keluar apa yang korang komen..

TedungS said...

sorong otroman tarik otroman - otromen kena buli ngan otrowoman

debikdebuk said...

tedungS:
bukan kena buli... mengalahh..

mengalah tak bererti kalah...

Ayaq masak said...

Camne la aku nak translatekan peribahasa ni kalo die btol2 kuar hohohoho.

debikdebuk said...

ayaq masak:
Ko kena belajar lagi laa...