Tuesday, November 20, 2007

Teringat Dulu2...

..................



Anda Skola tahun 80an....................Sila Baca!

untuk bacaan pada masa lapang...
enjoy...sure korang teringat balik zaman2 skolah
dulu...

tanda-tanda anda bayi tahun 80-an:

kita membesar dgn menonton G-Force, He-man,
Transformers, Thundercats,
Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and
Mickey Mouse. Not to
forget
Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.

berus gigi time waktu rehat kat skolah
rendah?...hmm, mesti pegang
cawan
warna-warni kan. mencangkung kat tepi parit dgn
classmates semua kat
seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist
appointment.
pastu
bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah.
ada gigi yang
berlubang, kene laa tampal.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah.
nak galakkan budak2
time
tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris
panjang warna kuning tu.
pukul
tapak tangan...kan?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat
kantin. nasi lemak 20 sen

Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang
popular utk meluangkan masa
dgn
family. ni for those yg dok KL laa. Kalau kat Pahang, Komplek Teruntum.

time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah
Bata BM Turbo atau
Pallas Jazz.
ada yang suka kasut high-cut yang buatan china
tu...ada yang suka
stoking
tebal laaa...

internet? email? mendalah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang
pun 5 inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum
Kum, UFO, O-Ya,
Ding
Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm
die, 'telur' keras warna
warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum.

tak dilupakan, 'Ti Kam'.
bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la,
Happy Family laa dlm
class.

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli
aiskrim ngan
apek
kat luar skola tuh... mati dah apek tu...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje
skolah, jom kita
pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan
Tambahan (RMT) mesti kluar
awal.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan
Jasmani, PJ. main bola laa,
rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban,
penutup botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police & Sentry',
kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. yang tube
aiskrim, ada byk2
color
tu. kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun
kita main dulu
ni.
baling2 kapur laa.

hmm...budak2 kat university skarang, kebanyakan
nye lahir thn 1987/88.
skarang digelar 'remaja'.

bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the
World, We Are the
Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau, yg
Westlife
nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade
satu je
Vietnam.


CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu
filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk
sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan
diorg skarang tak reti
nak
switch on TV kalau xde remote control.

dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive
dkt universiti tanpa
handphone...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan
korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah
kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main
komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah
menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui
telefon lagi setiap
hari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa,
seronok bile
bersembang
pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami
mase dulu time
kecik2,
nakal2 dulu...

7. last skali, bile dah bace blog ni, korang akan
terpikir utk
sembang
dkt member2 lame korg. Sure diorg suke punye
laa...hehehe

Yaa, kite pun dah semakin tua!!

Teringat zaman2 dulu kan?

Cheers to the 80s babies!!!

10 comments:

Mak Su said...

hihihi, tekenang dolu2

Titicaca said...

hohoho..aku la itu..tapi aku 70's baby hahha..tapi pembaris kuning tu bukan kena kat tangan je..kena kat baru, kepala pon hahah..tak de pulak mak bapak aku serang cikgu..alhamdulillah berjaya gak aku belajar..hehehe..

Titicaca said...

i mean kena kat bahu...

debikdebuk said...

mak su:
kenang2 kan la..

titicaca:
anggota badan yang baru... 'Baru'. Mak bapak aku siap tambah lagi kalau ngadu... Malas la nak ngadu... mak bapak ko tambah tak?

wear said...

OMG!..aku pn tersenyum baca part pembaris kuning..20sen.50sen..kaset..
tp aku x tua g..

Azzam Supardi said...

Layan memori nampak? Heh.

nUr@dDeEn said...

hak hak hak, tu la. Mana de macam skang. Mak bapak siang serang cikgu, saman menyaman lagi kalo anak kene jentik. Kita dulu mmg tak berani bukak mulut punya. Kalo bagitau mak pak pun, mesti depa kata, "Padan muka hang, dah nakal sangat. Bagus gak cikgu buat macam tuh." Huk Huk Huk!!

kekCoklat said...

Salam knal2... Hehehhe...aq skolah 90-an...

Shumierain said...

hohohohooo..sgt la betul kata2 mu 2..aduisss rindu jer gan benda2 2 semua..t'sengih2 aku cam kerang bl bc entry ni..

Shumierain said...

tp aku xde la tua sgt..ala2 tua2 manjer gituuu...(ni stok xsedar diri)