Monday, December 10, 2007

Gaji Menteri Malaysia

..............



1. Gaji Pokok RMXX,000 - sulit untuk public, tidak boleh didedah kpd orang awam (OSA) akhbar ditegah mendedahkannya. Terikat dgn akta Parliment

2. Elaun Keraian RM10,500.00 - tidak sulit, pendedahan harus berhati-hati

3. Elaun Perumahan RM10,800.00 - tidak sulit - pendedahan harus berhati-hati Kebanyakn menteri ada rumah sendiri, jadi tuntutan ini masuk poket mereka sajalah

4. Elaun Wakil Rakyat RM10,650.00 - tidak sulit tapi tidak orang semua tahu.

5. Elaun parking RM 5,700.00

Jumlah pendapatan bulanan RM55,650.00 yg wajib terima samada sakit atau tidak kerja

Lain-lain kemudahan

1. Bercuti keluar negara sekali setahun terutama selepas persidangan Dewan Negara- semua perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan termasuk tiket penerbangan, hotel, duit poket sebanyak RM50,000.00. Kalau tidak bercuti keluar negara seorang menteri boleh menuntut sebanyak RM50,000.00 tanpa resit.

2. Bil letrik percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

3. Bil Air percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

4. Bil telefon percuma ditanggung oleh kerajaan Malaysia

5. Peruntukan perkakasan dapor/perhiasan rumah dll boleh dituntut setahun sekali sebanyak
RM40,000.00

6. Sebuah kereta Mercedes S320, di lengkapi dgn talipon bimbit,satu driver,minyak percuma.Kalau pakai pemandu kementerian, dapatlah duit percuma.

7. Semua pemberian derma spt kpd perkahwinan, kematian,atau pemberian kpd badan kebajikan kebajikan boleh dituntut.

8. Boleh mengadakan rumah terbuka setiap hari raya, segala perbelanjaan ditanggung oleh kerajaan. Kebiasaan Menteri menuntut sebanyak
RM400,000.00

9. Setiap menteri biasanya tuntutan mereka sebanyak RM45,000.00 semua elaun perbelanjaan tidak termasuk elaun-elaun dalam slip pendapatan bulanan.

Slip Pendapatan Bulanan Bagi Timbalan Menteri

1. Gaji Pokok RMXX,000 - sulit untuk public,tidak boleh didedah kpd orang awam (OSA) akhbar ditegah mendedahkannya. Terikat dgn akta Parliment

2. Elaun Keraian RM9,500.00 - tidak sulit, pendedahan harus berhati-hati

3. Elaun Perumahan RM9,800.00 - tidak sulit- pendedahan harus berhati-hati Kebanyakn menteri ada rumah sendiri, jadi tuntutan ini masuk poket saja lah poket sendiri

4. Elaun Wakil Rakyat RM10,650.00 - tidak sulit

5. Elaun parking RM
5,700.00

Jumlah pendapatan bulanan RM50,650.00 yg wajib terima samada sakit atau tidak hadir bertugas.

Lain-lain hal

Maklumat diatas adalah berdasarkan tangga gaji seorang menteri pada tahun 1999. Rasanya terdapat sedikit sebanyak perubahan sehingga sekarang. Pendapatan diatas tidak termasuk dari lain-lain sumber seperti berikut:

1. Pengerusi syarikat/lembaga jabatan kerajaan
2. Pengerusi syarikat swasta yg dilantik
3. Pedapatan dari syarikat persendirian spt kontrak dll
4. Pendapatan dari kroni-kroni peribadi
5. Saham yang diberi khas oleh kerajaan sebanyak 300,000 unit setiap masa.
6. Tidak termasuk dari pendapatan luar negara
7. Lain-lain sumber


.....
Ramai lagi orang miskin kat negara kita.....


....

14 comments:

zino said...

pilihan raya dah nak dekat.. tonjolkan lah diri mana tau di lantik jadi YB.. lumayan tu hehe

Mazudi said...

Huh... kaya dorang ni. Patutla ramai yang dok mengendeng ngendeng kan menteri. Dapat la jugak kot.

mazudi.com

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

hmmm..kesian orang miskin...

seua ditanggung..mana diorang nk rasa harga2 yg naik..

ad3ck said...

mungkin kita perlukan perubahan? tak lama dah ;p

debikdebuk said...

zino:
amalan rasuah akan menjadi taruhan

mazudi:
mmg kaya. sbb tu samapai bergaduh..

hana:
minyak nak naik ni..

ad3ck:
kita perlu berubah...

nUr@dDeEn said...

Sebab tulah aku dok apply jawatan tuh. Tapi mungkin sebab tak cukup testimoni, sampai hari nih asyik kene reject jer. ;)

Ya! Ramai lagi rakyat Malaysia yg hidup susah!

umi ameer said...

kayo pacik tu ek?

Mak Su said...

hah hah hah (aku ni umpama mimpi dalam mimpi)

ween said...

rumah besar, kete besar, poket besar, dosa besar tak??? ahahhahah

Masy said...

perggghhhh~

Hana-Ni-Mo-Nai2 said...

minyak nk naik lg????gilerrrr..
habis la..sampai bila pun watahsi tak dapat beli kuruma impian..
huhuhuhu

achik said...

masyuk!!!! huh!!!

13may said...

errr...ada kenal anak dara menteri mana mana dak????

Ayaq masak said...

Pokcik kayo!

Bak kata Good Charlotte:
I'd like to see them for a week
Living life out on the street
I don't think they would survive
If they could spend a day or two
Walking in someone else's shoes
I think they'd stumble and they'd fall
They would fall.

Sekian.